NL EN

De Lelie

foto De Lelie

De oorsprong van de lelie ligt op het noordelijk halfrond. In het wild vinden we ze zowel in Azië, Europa als Amerika.De lelie groeit zowel op zeeniveau als in hoger gelegen gebieden, tot boven 3000 meter. In het laatste geval gaat het meestal om lage planten, tot zo'n 30 cm, met slechts één bloem per stengel. Sommige lelies hebben een wijd verspreidingsgebied. Zo komt L. martagon voor van Siberië tot in de Balkan. L. regale daarentegen werd in 1903 ontdekt op de steile flanken van een afgelegen valleitje in de Chinese provincie Szechuan en komt nergens anders voor. Op dit moment zijn er circa 100 verschillende variëteiten bekend.

Veredelaars en telers zijn voortdurend bezig met de ontwikkeling van nieuwe soorten die bijvoorbeeld langer houdbaar zijn, bijzondere geuren afgeven, en wel of geen stuifmeel bevatten. Hierdoor is de leliefamilie inmiddels omvangrijk.

Er zijn vier hoofdgroepen lelies:

1. Aziatisch hybriden
2. Lilium longiflorum
3. LA's (Longiflorum x Aziatische hybriden)
4. Oriental Hybriden

Double Check Lily teelt Aziatische Hybriden, LA's en Oriental Hybriden

Aziatische Hybriden en LA's

De Aziaten zijn ontwikkeld uit een grote groep variëteiten uit ondere andere China, Europa en Amerika. Ze zijn herkenbaar aan het brede kleurenspectrum (wit, roze, oranje, geel, rood en paars) met veel (mengkleuren). Het gewas is kruidachtig. De stelen hebben over het algemeen een groot aantal knoppen. De bloemen hebben een bescheiden formaat en zijn rechtopstaand. De lengte van de tak varieert van 70 tot 100 cm. De bloem staat 8 tot 12 dagen in de vaas. Deze groep lelies geurt niet.

De LA's zijn een hybride vorm tussen de Aziaten en Longiflorums. De LA hybriden zijn rond 1992 geintroduceerd en maakt een enorme groei door. Hoewel de LA sterk op de Aziaat lijkt zijn er toch enkele verschillen. De bloem van de LA is groter. Ze zijn daardoor populair bij de consument. Ook de groeikracht van de bloem is sterker dan de Aziaat.

Double Check Lily biedt het volgende assortiment Aziaten en LA's :

Pavia, Salmon Classic, Beau Soleil, Brindisi, Dimension, Tresor, Honesty, Litouwen, Nashville, Relucida, Venetian en Vermeer.

Klik op hier om naar de Aziatische Hybriden en LA's te gaan.

Orientals

Orientals zijn aan een sterke opmars bezig. De Oriental is ontstaan uit kruisingen van verschillende soorten afkomstig uit Japan. De Oriental wordt daarom ook wel de 'Japanse lelie' genoemd.

Het kleurenspectrum beperkt zich tot wit, geel, roze (van lichtroze tot bijna rood), rood en combinaties hiervan. Het gewas is houtachtig met leerachtige bladeren en ze hebben meestal 3 tot 5 bloemen, maar een groter aantal is ook mogelijk. De teeltperiode is over het algemeen lang (± 110 dagen) tot aan de bloei.

De bloemen zijn erg groot (± 20 cm) en bloeien vaak opstaand. Ze openen over het algemeen plat en staan boven elkaar, stuk voor stuk verbonden met de hoofdtak. Orientals zijn weinig lichtgevoelig maar verlangen wel iets hogere temperaturen tijdens de opteelt. Alle Orientals geuren variërend van matig tot sterk. De lengte varieert van 90 cm tot 120 cm. Deze lelies kennen een vaasleven van 10 tot 14 dagen.

Double Check Lily biedt het volgende assortiment Orientals :

Montezuma, Namara en Santander.

Ons assortiment wordt nog wekelijks uitgebreid.

Klik hier om naar de Orientals te gaan